Heel veel fotomateriaal is over deze periode niet voorhanden. Het was in die tijd immers niet de gewoonte om straten en landschappen te fotograferen. Vooral evenementen zoals familiefeesten werden vereeuwigd. Af en toe echter, zoals op de foto hierboven, genomen in de Schurmansstraat, is achter de personages voldoende achtergrond te zien om een idee te geven hoe de wijk er ongeveer 50 tot 60 jaar geleden uitzag.


Enkele feiten of namen verschijnen met het predicaat “prehistorisch”, omdat er geen gedocumenteerde verklaringen voor gevonden zijn.

Dit geldt onder andere voor de naam “Opvoedingstraat”. Vermoedelijk dateert die uit de periode toen heel wat straten abstracte namen van deugden of maatschappelijke waarden kregen. De “Gelijkheidstraat”, Verzoeningstraat”, “Vredeplein”, het zijn allemaal namen uit de onmiddellijke buurt in hartje Kessel-Lo. Het valt op dat in al deze samengestelde straatnamen de verbindings-s ontbreekt. De naam “Opvoedingstraat” is geen uitzondering. Het internet verraadt dat er in België nog een Opvoedingstraat met één “s” is, namelijk in Gent, terwijl Ganshoren (Brussel) een orthografisch correcte “Opvoedingsstraat” heeft.

In vergelijking met het rijke verleden van Kessel-Lo is de geschiedenis van de Opvoedingstraat vrij recent. Tot het midden van de 20e eeuw was het terrein gelegen tussen de Centrale Werk-plaatsen, de Valvekensstraat en de Coosemansstraat, grotendeels landbouw-grond: het was een open landschap tot aan de heuvels van Boven-Lo.

Wijk Opvoedingstraat: voorgeschiedenis

Muur rond de Centrale Werkplaatsen