In de Schurmansstraat waren er verschillende boerderijen waarvan de weilandpercelen onder andere aan de Opvoedingstraat grensden. De boerderij van de familie Meurrens, in de bocht die de overgang van de Smidse- naar de Schurmansstraat vormt, was de meest bekende (nu Smidsehof).

De vrouw van boer Felix (Meurrens) was de plaatselijke melkboerin en bracht de melk rond. Ze deed dit eerst met een driewieler en daarna met een kleine auto.


De grond van Felix liep van achter de boerderij tot aan de Spaarstraat. De broer van Felix had een boerderij in de Coosemansstraat. Dit is nu een dansschool.


Voor de rest waren er alleen maar weilanden en velden. De Rerum Novarumlaan is pas aangelegd toen de wijk rond de huidige sporthal werd gebouwd. De Waterleidingstraat en het wijkje rond de Partizanenstraat bestonden echter al langer.

"Lolanden" behoorde dan weer toe aan een andere boer uit de Schurmansstraat, wier grond tussen de Landbouw-straat en de Cristianlaan lag, en ook de huidige Lolanden bevatte.


De flatgebouwen die hier in de jaren ‘70 werden gezet (foto rechts), worden nu volledig afgebroken en heropgebouwd.


De Smidsestraat heeft vroeger altijd kasseien gehad. In het eerste gedeelte, tussen de Diestsesteenweg en de Valvekensstraat was dit fijne kassei. Vanaf daar tot aan de aansluiting met de Karel Schurmansstraat ter hoogte van het Smidsehof waren het “kinderkoppen” (naar boven ronde kasseien).

De Karel Schurmansstraat was eerst een aardeweg. Er zijn pas kasseien gelegd in 1938 of 1939. Vlak na de bocht, waar nu de drie nieuwbouwhuizen staan, lag vroeger een gracht, die na een hevige regenval uitbreidde en enkel nog een smalle doorgang liet langs de muur van de Centrale Werkplaatsen.


In de jaren ‘50 werd eerst een laag asfalt over de kasseien gelegd. Dan werd de riolering aangelegd en werden de asfaltweg en de voetpaden afgewerkt. De riolering werd trouwens in ’76 al hernieuwd en in 2006 nogmaals heraangelegd om de problematiek van ondergelopen kelders in de Opvoedingstraat structureel op te lossen.


De waterleiding is pas laat gelegd in de Smidse- en de Schurmansstraat. In de Smidsestraat was ze in elk geval beschikbaar in 1959, toen Louisa daar kwam wonen.


Sommige huizen hadden een eigen waterput. In de Smidse-straat stonden drie openbare pompen om putwater op te pompen. Het leidingwater is er pas gekomen nadat de kasseien opengebroken werden. Denise heeft nog leren rolschaatsen op het nieuwe asfalt.


De plaatsen waar de pompen stonden, zijn vandaag nog te herkennen. Naast het hoekhuis (frituur Oomske) aan de Diestsesteenweg kan men de deur die vroeger naar de put leidde nog zien en de pomp staat er nog. Naast het hoekhuis met de Valvekensstraat heeft men de oorspronkelijke deur naar de put dichtgemetst en er een raampje van gemaakt. De derde pomp stond bij het huis nr. 25. Aangezien de gevel volledig werd vernieuwd, is de plaats van de put vanaf de straat niet meer zichtbaar.


Wijkgeschiedenis

Boerderij Smidsehof

Lolanden

Wterpomp in de Smidsestraat