Een van de grote evenementen van het jaar was Blauwputkermis, die telkens plaats had begin augustus, op de zondag voor halfoogst. Het was een kleine dorpskermis op het De Becker-Remyplein. In het veld waar nu het Valvekensveld is, stond ook een spiegeltent.


De zondagmorgen ging de processie uit. Ze volgde het traject Diestsesteenweg, Smidsestraat, Karel Schurmansstraat, Werkhuizenstraat, Kerkstraat, De Becker-Remyplein, Gemeentestraat en terug naar de Kerkstraat.


Naast Blauwputkermis was er ook de Pinkstermolen- of Pachterkeskermis, met een spiegeltent op de hoek van de Molenstraat en de Diestsesteenweg. Heffelkermis vond eind oktober plaats op het Gemeenteplein, dat in de onmiddellijke naoorlogse periode veel groter was dan nu. Zelfs het Prins Regentplein had zijn kermisje.


Kermissen en feesten

Kesselse Feesten 2001

Omdat de plaatselijke kermissen toch vrij bescheiden waren, trok de jeugd ook naar de kermissen van de naburige dorpen - Linden, Lubbeek en Pellenberg, waar ter gelegenheid van de kermis danstenten werden opgesteld. Louisa ging er accordeon spelen in het orkest van haar man.


De Kesselse Feesten zijn pas in het begin van de jaren ’70 ontstaan op initiatief van de gemeente. Er kwam een rommelmarkt en een kunsttentoonstelling op de bovenste verdieping van het voormalige gemeentehuis. De laatste dag werd afgesloten met een vuurwerk.


Op één mei was er natuurlijk de stoet die vertrok vanuit “De Curve” naar het station, en vandaar verder trok naar Leuven centrum. Op de muur van de Centrale Werkplaatsen, ter hoogte van de Opvoedingstraat, heeft ooit een anonieme hand de woorden “één mei” geschilderd die lang aan deze socialistische feestdag herinnerden.


Ook voor privéfeesten en vieringen werd vaak een stoet gehouden, zoals bij trouwfeesten en huwelijksjubilea.